تاریخچه اختراع کاغذ
در تمدن های قدیمی مانند مصر و چین و بین النهرین برای نوشتن، روش های مختلفی به کار می بردند. مصریان ورقه هایی به نام پاپیروس ساختند و در نوشتن خط هیروگلیف از آن استفاده میکردند.
مردم بین النهرین با خط میخی روی خشت ها می نوشتند و عده ای هم مطالب خود را بر روی پوست ها نقش می نمودند( مانند ایرانی ها). در چین ابتدا روی چوب حکاکی می کردند، ولی بعد با قلم مو روی پارچه ابریشمی نقش و نگار کشیده یا خط می نوشتند. تا این که در سال ۱۰۵ میلادی تسابی یون چینی موفق به اختراع نوعی کاغذ گردید. طرز کارش بدین نحو بود که نخست مقداری قطعات ریز پارچه های ابریشمی را می خیساند و بعد آن را صاف می کرد و بر روی صفحه ای پهن می نمود، پس از خشک شدن آن را برای نوشتن مورد استفاده قرار می دادند. بعد هم به جای ابریشم از خیزران و چوب درخت توت کاغذ می ساختند و الیاف آن دیگر دیده نمی شد، زیرا الیاف چوب را نرم می کند. ناگفته نماند که نمد سازی در شرق اختراع شد و شاید صنعت نمد مالی فکر مخترع کاغذ را به سوی این اختراع کشانده است.
به هر حال رمز کاغذ سازی مدت ها در چین مخفی مانده بود و کسی جز صنعتگران از آن خبر نداشتند تا این که در سال ۷۵۱ میلادی عده ای از کارگران کاغذ سازی اسیر شده و به سمرقند برده شدند. آن ها در سمرقند از کتان و شاهدانه کاغذ ساختند پس از چندی رمز کاغذ سازی به بغداد و دمشق برده شد و در این دو شهر کارخانه کاغذ سازی تأسیس شد.
در سال ۱۱۹۰- م کاغذ سازی در فرانسه و سایر نقاط اروپا رواج یافت. اروپاییان در ساختن و تکامل صنعت کاغذ سازی کوشش فراوان کردند. از پارچه های کهنه و پنبه ای و کتان کاغذ ساختن و در تکامل این صنعت کوشش فراوان کردند. آن ها از پارچه های کهنه و پنبه ای و کتان کاغذ می ساختند چون با پر غاز می نوشتند کاغذشان سفت تر بود و با نوعی ژلاتین پارچه های کهنه را می آغشتند.
گفتیم که در اروپا ماده اولیه کاغذ، پارچه های کهنه بودند لذا اگر مد پرستی و استفاده از لباس های بسیار در اروپا معمول نشده بود، شاید پیشرفت صنعت کاغذ سازی متوقف می شد و طبعاً به دنبال ان چاپ هم رکود پیدا می کرد. اما کم کم متوجه شدند که با مصرف روز افزون کاغذ تنها پارچه های کهنه نمی توانستند نیاز آن ها را تأمین کنند. لذا برای نخستین بار در سال ۱۸۰۰ میلادی در اروپا به فکر خمیر کردن چوب و ساختن کاغذ از آن افتادند.
در سال ۱۸۴۰ شخصی به نام فردریک کلر وسیله ای برای خرد کردن چوب ساخت و در همان سال یک نفر شیمی دان امریکایی با برخی مواد شیمیایی چوب را خمیر کرد، به صورتی که لطمه به سلولزهای آن که برای ساختن کاغذ لازم بود نخورد. در اثر این دو اکتشاف هم صنعت کاغذ سازی توسعه پیدا کرد و هم صنعت چاپ. و بالاخره در سال ۱۸۴۴ م داهل آلمانی ساختن کاغذ را از خمیر چوب اختراع کرد که امروزه رایج ترین طریقه ی تهیه کاغذ می باشد که در کارخانجات بزرگ کشورهای جهان انجام می گیرد